Wildkamperen in België

Kamperen midden in de natuur. Zonder andere campinggasten, sanitaire voorzieningen of regels. Even lekker tot rust komen en helemaal back to basics. Klinkt ontspannend toch? Helaas is vrij kamperen in veel Europese landen verboden. Voor wildkamperen in landen als België en Frankrijk kun je een flinke boete ontvangen. Gelukkig zijn er toch speciale zondes waar je wel vrij bent om je tentje op te zetten. Meer over wildkamperen in België lees je hier.

Wat is wildkamperen?

Lijkt het jou ook heerlijk om rond te wandelen door de natuur en zomaar ergens je tentje op te zetten? Geen stageld betalen en lekker zelf bepalen waar je overnacht. Wildkamperen betekent ultieme vrijheid. Je verblijft midden in de natuur en gaat even helemaal terug naar de basis. Geen overbodige luxe, het is overleven geblazen! Je beschikt niet, zoals op een camping, over sanitaire voorzieningen als douches en toiletten. Je bent helemaal op jezelf toegewezen en moet in de natuur zien te overleven. Wildkamperen kan pittig zijn, maar is juist hierdoor ook een echte uitdaging. Helaas is wildkamperen haast overal in België verboden.

Bivakzones

Wil jij wildkamperen in België, dan moet je toestemming van de eigenaar van het gebied hebben. Achterhalen wie de eigenaar van een bos is wordt behoorlijk lastig. Daarom kun je er tevens voor kiezen om in een van de zogenaamde Bivakzones je tentje op te zetten. In deze speciaal geselecteerde zones mag je kosteloos verblijven. De bivakkeerzones bevinden zich midden in natuurgebieden en worden aangeduid met een paal of pomp. Je mag je tent opzetten in een straal van 10 meter rond de paal of pomp.

Regels

Tijdens het wildkamperen in België gelden er wel een paar regels. Zo mogen er in de meeste bivakzones maximaal drie tenten tegelijk staan. Deze regel is er om te voorkomen dat de bivakzones in een soort gratis campings veranderen. Ook hebben sommige zones de regel dat er slechts tien kampeerders tegelijk aanwezig mogen zijn. Hierbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Vol is hierbij echt vol.

Tijdsrestrictie

Behalve de eerder genoemde regels, geldt in de Waalse bivakzones dat je er alleen mag slapen. Je mag hier de tent hebben staan tussen 16.00 ‘s middags en 10.00 ’s morgens. Wie zijn tent overdag in een van de zones laat staan riskeert een boete voor wildkamperen. Op de Vlaamse bivakzones mag je ook overdag kamperen. De maximale verblijfsduur is hier echter wel beperkt tot 48 uur. In Nederland mag je iets langer verblijven in een bivakzone: maximaal 72 uur.

Wildkamperen in de Ardennen

Ook wildkamperen in de Ardennen is helaas verboden, tenzij je je tentje opzet in een bivakzone. Stiekem gaan wildkamperen wordt afgeraden, er lopen namelijk veel boswachters rond in de Ardennen. Wie stiekem gaat wildkamperen in België riskeert een boete van €140,-. Legaal wildkamperen kan op verschillende plaatsen in de Ardennen. Er bevinden zich maar liefst 17 verschillende bivakzones in dit mooie natuurgebied. Meer informatie over de exacte locaties vind je op bivakzone.be.

Mooie bivakzones in Nederland

Ook in Nederland kun je op mooie plekken wildkamperen. Hier wordt het paalkamperen genoemd en kun je, net als in België, speciale zones vinden waar het legaal is. De enige regels die hier gelden, zijn dat je niet langer dan 72 uur op dezelfde plek mag staan en dat je geen kampvuur mag maken. Wil jij kamperen in Noord Holland, het liefst direct aan zee? Ga dan paalkamperen in Bergen aan Zee, een mooi kustdorpje in de gemeente bergen. Ook in de provincie Zeeland kun je prachtig wildkamperen langs de kust. Ga bijvoorbeeld eens paalkamperen in het authentieke Vlissingen. Waar je je tentje ook opzet, wildkamperen is een erg leuke belevenis. Je leert te genieten van eenvoud en komt heerlijk tot rust.

Sitemap Blogs
© 2024 — kampeerdirect.nl — development by Harris Software