Is een autoverzekering eigenlijk verplicht?

Het antwoord is ja, zodra je een auto op je naam zet, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Als je aangehouden wordt door de politie en je blijkt niet verzekerd te zijn dan krijg je een boete. Maar niet alleen de politie kan een boete uitschrijven. Ook de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) controleert via hun eigen systeem of je een autoverzekering hebt afgesloten. Constateert de RDW dat je onverzekerd rondrijdt dan krijg je een boete van maar liefst 390 euro per jaar per post thuisgestuurd!

Onverzekerd rondrijden is niet aan te raden

Buiten het feit dat een boete voor onverzekerd rondrijden hoger is dan het afsluiten van een autoverzekering, is het ook nog eens riskant om onverzekerd rond te rijden. Ben je niet verzekerd maar rij je schade aan je eigen auto of die van anderen dan moet jij zelf voor de kosten opdraaien. Dit geldt ook voor de lichamelijke schade die je kunt veroorzaken bij jezelf of bij andere weggebruikers. Vooral de kosten voor lichamelijke schade kunnen enorm hoog uitpakken en ervoor zorgen dat je je verdere leven in de geldproblemen geraakt. De schade wordt, als je niet genoeg geld hebt, eerst voorgeschoten door de Stichting Waarborgfonds Motorverkeer, maar uiteindelijk betaal je dit tot de laatste cent terug, eventueel in termijnen.

Ben jij een gemoedsbezwaarde?

Weiger je om principiële of religieuze redenen om een autoverzekering af te sluiten maar rijd je wel in een auto rond? Dan ben jij een zogeheten gemoedsbezwaarde. Je betaald dan geen verzekering maar bent dan wel verplicht om een jaarlijkse bijdrage aan het Waarborgfonds Motorverkeer te doen. Rijdt je als gemoedsbezwaarde schade, dan betaal je deze kosten allemaal uit eigen zak.

Rijd jij tijdelijk niet met jouw auto?

Als jouw auto om wat voor reden dan ook een langere periode stil staat kun je het kenteken laten schorsen. Je bent dan niet meer verplicht om wegenbelasting te betalen en je hoeft de auto ook niet te verzekeren. Je kunt de autoverzekering dan tijdelijk stopzetten, dat is vaak goedkoper dan helemaal beëindigen en later weer opnieuw aanvragen. De auto mag op het moment dat het kenteken geschorst is ook niet aan de openbare weg geparkeerd staan. Voordat je weer gaat rijden met je auto hef je de schorsing op en gelden de opgebouwde schadevrije jaren en de bijbehorende kortingen zoals die van kracht waren voor de schorsing.

Verplichte autoverzekering afsluiten

Je kunt diverse soorten autoverzekeringen afsluiten. Een goedkope autoverzekering en ook de meest eenvoudige is de WA autoverzekering. Vaak is deze WA verzekering voldoende voor een auto van 8 jaar of ouder. Een allrisk autoverzekering is de meest uitgebreide variant die er bestaat. Daartussenin zit nog de WA beperkt casco. Je kunt bij de meeste verzekeringsmaatschappijen diverse opties extra bij je verzekering afsluiten zoals bijvoorbeeld een diefstalverzekering, een natuur schadeverzekering en een inzittende verzekering. Wil je weten welke autoverzekering het beste bij jouw auto en de situatie waarin jij verkeert past, lees dan verder op autoverzekering verplicht Diks.

Sitemap Blogs
© 2024 — kampeerdirect.nl — development by Harris Software