De Apuaanse Alpen; een verborgen parel in Toscane

Toscane: glooiende heuvels, eeuwenoude dorpjes en wijngaarden, olijfbomen en een schitterende kustlijn. Toch? Zeker, dat is deze prachtige en geliefde streek in Italië. Maar, wist je dat er ook bergen zijn in Toscane? De Apuaanse Alpen, het Parco degli Alpi Apuane, zijn een onbekende parel in het Toscaanse landschap. Een schitterende streek die zeker de moeite waard is om te gaan ontdekken. Alleen al een klim naar de top van de berg Pisanino, met 1492 meter het hoogste punt in het park, trakteert je op een adembenemend mooi uitzicht over de rotsachtige bergen en de valleien.

Meren en natuur

Het Parco degli Alpi Apuane is een bergachtig gebied ten noorden van Pisa en Lucca met een rijke flora en fauna. Weelderige loofbossen en stukken met laag groeiend maquis en diverse bergplanten vormen het woongebied van onder meer marters, dassen, vossen en heel veel vogelsoorten. Verder is er een vijftal kunstmatige meren, waaronder het Meer van Vagli en het Meer van Gramolazzo. Ben je op zoek naar een camping in Toscane om de Apuaanse Alpen te verkennen, dan vormen de oevers van deze meren een perfecte locatie! Vooral bij het Gramolazzomeer, waar ook gezwommen kan worden, en het gelijknamige dorp, zijn veel voorzieningen. In de omgeving zijn veel wandelpaden die onderhouden worden door de Club Alpino Italiano (CAI). Voor de echte die-hards is er de Alta Via, een zevendaagse wandelroute dwars door de bergen, overnachten doe je dan in berghutten. Verder zijn er verschillende klimroutes en via ferrata, zoals de Ferrata del monte Contrario met een hoogteverschil van maar liefst 550 meter.

Apuaanse Alpen

Marmergrotten

Deze streek staat ook bekend om de talloze marmergrotten en ondergrondse tunnels. Eén van de grotten die je hier kunt bezoeken is Antro del Corchia, met een hoogteverschil van zo’n 1200 meter, de diepste grot van Italië. Een andere grot, bij het dorpje Fornovolasco, is de Grotta del Vento; de grot van de wind. Trek voor een bezoek aan deze grot wél een warme jas aan, want eenmaal binnen voel je al snel de koude, stevige wind. Gelukkig word je beloond met prachtige, glinsterende stalagmieten en stalactieten en als je verder de grot in gaat zie je kristalheldere meertjes, ondergrondse riviertjes, modderpoeltjes, druipstenen en – door erosie - gladde rotswanden. De Apuaanse Alpen zijn dus echt een verborgen parel: zowel boven als onder de grond een prachtig gebied om te gaan verkennen! 

Sitemap Blogs
© 2024 — kampeerdirect.nl — development by Harris Software